Skaftdammsugare som komplement till hushållsdammsugaren

Sponsrade länkar

En skaftdammsugare – eller handdammsugare som modellen kallas i folkmun – fungerar utmärkt för mindre städuppdrag. Den kan även användas i sommarstugor och husbilar.

Skaftdammsugarens främsta fördel är att den är enkel att plocka fram och tystare än en vanlig hushållsdammsugare. Den lämpar sig därför utmärkt för mindre städuppdrag, t.ex. att suga upp mjölrester från bänkskivan eller mindre mängder blomjord från balkonggolvet. En jämförelse med en standarddammsugare ter sig inte rättvis ur ett rent brukarperspektiv, men väl ur ett ekonomiskt dito. Nyanskaffningspriset för en medelmåttig skaftdammsugare är i många fall högre än för en vanlig bruksmodell med sladd.

Bra att veta om skaftdammsugare

En batteridriven skaftdammsugare förmår i bästa fall att leverera en halvtimmes effektiv dammsugning per laddning. Laddningstiden har under senare år gått att korta ner avsevärt – i nuläget uppgår den till några timmar. Möjligheten att förlänga brukstiden är emellertid kopplad till batteriets kvalitet; ett bättre batteri skulle göra dammsugaren både dyrare och tyngre, varför fokus istället läggs på att förbättra laddningstiden. Vidare bör man som spekulant på handdammsugare tänka på följande:

  • Handdammsugare är praktiska i den bemärkelsen att de inte kräver några dammsugarpåsar. Istället samlas avskrädet i en – ofta genomskinlig – dammbehållare som töms direkt i det brännbara avfallet.
  • Begreppen handdammsugare och skaftdammsugare är inte helt synonyma, trots att termerna blandas i slarvigt tal. En handdammsugare är ett samlingsbegrepp som omfattar alla portabla dammsugare – både med och utan skaft. En handdammsugare behöver alltså inte vara utrustad med skaft, vilket en skaftdammsugare – per definition – däremot måste vara försedd med.
  • Tester som jämför portabla dammsugare bör jämföra modeller av samma typ. En skaftlös dammsugare tenderar nämligen att ha en betydligt bättre sugupptagning än motsvarande modell med skaft.

Tänk slutligen på att skaftdammsugare inte ska blandas ihop med den typ av bildammsugare som kopplas in bilarnas 12V-uttag. Traditionellt brukar dessa benämnas som bildammsugare, trots att de till form och funktion påminner mycket om batteridrivna skaftdammsugare.

En skaftdammsugare ska inte förväxlas med en handdammsugare.