Handdammsugare

Sponsrade länkar

En portabel handdammsugare kan aldrig ersätta en vanlig hushållsdammsugare. Däremot passar handdammsugare utmärkt för tillfälliga städuppdrag, t.ex. i köksutrymmen.

Handdammsugare för kök
Denna batteridrivna handdammsugare är praktisk att ha i köket. Modellen lämpar sig däremot illa för golvdammsugning.

Den effektiva brukstiden för en genomsnittlig handdammsugare uppgår till ca 20 minuter. Laddningstiden uppgår till ungefär lika många timmar. Sugstyrkan hos de portabla dammsugarna är emellertid inte att jämföra med en vanlig hushållsdammsugare. I de fall dammsugaren är försedd med skaft – för att på så sätt kunna fungera som portabel golvdammsugare – finns det dock risk för att sugstyrkan minskar kraftigt jämfört med om skaftet monteras av från dammsugarenheten. Detta implicerar att handdammsugare i första hand kommer till sin rätt när det gäller att avlägsna matpartiklar från t.ex. bänkskivan i köket.

Designen avgörande vid köp

Den främsta fördelen med handdammsugare är att de är snabba att plocka fram. Man kan ha dem konstant på laddning i ett skåp och enkelt plocka av dammsugarenheten från laddaren så fort städbehov uppstår. I övrigt är designen handdammsugarnas främsta trumfkort; de är snygga att titta på och ibland genomskinliga till den grad att man kan följa dammets väg till behållaren. Handdammsugare är nämligen påslösa – dammet samlas i behållare som enkelt kan både rengöras och tömmas.

Prisnivå som avskräcker

Den största akilleshälen med de snygga handdammsugarna är utan tvekan priset; en handdammsugare kostar i regel mer än en bra sladdförsedd hushållsdammsugare. Förhållandet mellan pris och funktion är inte optimalt; ett faktum som har lett till att handdammsugare är att betrakta som lyxprylar för dem som behöver en separat köksdammsugare, alternativt en portabel bildammsugare som kan användas under carporten.

En handdammsugare kan aldrig ersätta en vanlig hushållsmaskin, men gott och väl komplementera den.