Självgående dammsugare
Sponsrade länkar
Dagens självgående dammsugare är betydligt bättre än de första dammsugarrobotar som presenterades i början av 2000-talet. Dammsugartypen dras dock fortfarande med en del barnsjukdomar.
Den självgående dammsugartyp, som slog igenom under 2000-talets början, har fram tills idag hunnit genomgå en handfull förbättringar. De självgående dammsugarna klarar numera att ta sig över normalhöga trösklar, göra rent i hörnutrymmen (tack vare D-formad kupa) samt själva ta sig till laddningsstationen när de behöver laddas. Däremot klarar de inte alltid av att dammsuga tjockare mattor – t.ex. ryamattor – och trånga utrymmen under soffor, soffbord mm. Vidare bör man betänka följande innan köp:
- Ljudnivån hos moderna självgående dammsugare har visserligen blivit lägre, men den är fortfarande högre än hos manuella hushållsdammsugare.
- Den som har en bostad med flera våningsplan måste ha en dammsugare per plan. Med tanke på att självgående dammsugare är dyra – räkna med att betala mellan 3000 och 5000 kronor för en hyfsad modell – bör man noga tänka igenom den tilltänkta investeringen.
- Eftersom självgående dammsugare i normalfallet är påslösa, får man räkna med ett högre utsläpp av mikropartiklar. Dammsugartypen är således inte att rekommendera för allergiker.
Fördelar med självgående dammsugare
De självgående dammsugarna kantas emellertid inte bara av nackdelar. Merparten av dammsugarna är fullt fungerande och de tidigare barnsjukdomarna (misslyckade dockningsförsök till laddningsstationen, förvirring vid oregelbunden möblering etc.) är idag som bortblåsta. Den som emellertid vill överlåta städarbetet i sin helhet till en självgående dammsugare – utan att behöva finputsa hörnen manuellt – bör se till att bo i en sparsamt möblerad lägenhet med stora, tomma ytor. Lyckligtvis är den moderna minimalistiska inredningsstilen i högsta grad kompatibel med de självgående dammsugarnas städningsförmåga.
Självgående dammsugare är utmärkta för minimalistiskt inredda enplansbostäder.