Reservdelar till dammsugare

Sponsrade länkar

Granska i första hand tillgången på dammsugarfilter, påsar och munstycken. Slangar, hjul och kåpor behöver inte bytas ut lika ofta.

Dammsugarslang
En dammsugarslang från en originaltillverkare kan i värsta fall kosta nästan lika mycket som en ny, likvärdig dammsugare.

Dammsugarfilter är direkt kopplade till personlig hygien och bör därför bytas ut med jämna mellanrum. Som spekulant på dammsugare bör man således granska tillgången på både HEPA-filter och motorfilter/fläktfilter innan man bestämmer sig för köp. Smutsiga och slitna filter kan – förutom att förorsaka förorenad utblåsluft – även höja ljudnivån på dammsugaren. Tänk på att inte alla dammsugare är försedda med HEPA-filter, tillika ett högeffektivt filter som renar luften från minimala smutspartiklar.

Reservdelar till dammsugare online

Nätet vimlar av resurser som erbjuder originaldelar och kopior till de flesta moderna dammsugare. Tillverkarna av kända dammsugarmärken tillhandahåller egna webbshoppar på sina respektive hemsidor, där man kan beställa hem originaldelar såsom påsar och filter. Följande nätbutiker – som även säljer kopior – bör särskilt lyftas fram i sammanhanget:

  • Reservex.se – nätbutik som tillhandahåller ett brett urval av reservdelar och påsar till bl.a. dammsugare. Ta gärna en extra titt på bilderna för att enklare kunna avgöra om produkten matchar dina önskemål.
  • Dammsugaren.se – nätbutik med ett brett urval av tillbehör och slitdelar till kända dammsugarmodeller, som tillverkats under de senaste tio åren.
  • Spareshop.eu – nätbutik som tillhandahåller reservdelar till ett begränsat antal modeller.
  • Nettoparts.se – erbjuder reservdelar i riklig mängd. Dock är antalet dammsugarmodeller begränsat.
Munstycke med borste
Munstycken med borste kan däremot köpas i universellt utförande; dessa är ofta kompatibla med en rad olika dammsugartillverkares rörbredd.

I somliga fall är utbudet av tillgängliga dammsugardelar begränsat till att omfatta originalprodukter. En komplett dammsugarslang (utan teleskoprör) kan t.ex. kosta en dryg femhundring till en dammsugare, vars nypris uppgår till mellan 700 och 800 kronor. Det egna samvetet får i så fall avgöra huruvida det ter sig lönsamt att investera i den önskade reservdelen.

Dyra originaldelar gör det olönsamt att reparera en annars funktionsduglig dammsugare.