Robotdammsugare

Sponsrade länkar

En städrobot – en s.k. robotdammsugare – är som bäst lämpad för stora, tomma ytor. Däremot arbetar den mycket långsammare än en manuell dammsugare, vilket leder till hög energiförbrukning per städad kvadratmeter.

Billig robotdammsugare
Enkel städrobot – optimal för plana golvytor utan skrymmande material.

Robotdammsugare fungerar optimalt på stora, tomma ytor. Med andra ord måste man plocka upp lösa föremål från golvet samt flytta på eventuella möbler – och mattor – så att dammsugaren får tillgång till de utrymmen man önskar få rengjorda. Likaså får man räkna med att dammsuga hörn och andra svåråtkomliga utrymmen manuellt – detta trots att moderna robotdammsugare numera är D-formade just för att bättre klara av dylika utrymmen. Beträffande robotdammsugare bör man vidare tänka på följande:

  • Dyrare robotdammsugare är försedda med en s.k. dockningsfunktion, som innebär att de självmant uppsöker laddningsstationen för att fylla på energireserverna. Konsumenttidningarnas tester pekar emellertid på en rad brister i detta avseende.
  • Självgående robotdammsugare klarar av att ta sig över enklare trösklar, men inte över större trösklar eller trappsteg.
  • Ljudnivån är ofta högre än hos manuella dammsugare, men å andra sidan kan man se till att dammsugaren städar medan man befinner sig utanför hemmet.
  • Robotdammsugare samlar damm och smuts i en box, som är förhållandevis enkel att tömma.
Vit robotdammsugare
Vit, smakfullt designad robotdammsugare i runt format.

Priser på toppnivå

En robotdammsugare är med andra ord inte helt självgående, utan kräver insatser både före och efter en genomförd städrunda. Priserna har sjunkit markant sedan dammsugarna lanserades, men räkna ändå med att betala ca 5000 kronor för en genomsnittlig modell. Robotdammsugarna är med andra ord en riktig dyrgrip i förhållande till det städresultat de i nuläget förmår leverera.

Moderna städrobotar är bäst lämpade för tomma, plana golvytor utan mattor och korsande sladdar.