Slangens kvalitet har inverkan på sugförmågan

Sponsrade länkar

Längden på dammsugarslangen är ett av många försäljningsargument. Men en minst lika viktig egenskap är slangens kvalitet – en spricka eller ett hål i slangen reducerar sugeffekten med flera procent.

Många dammsugartillverkare snålar in på slangvidden; på så sätt kan materialkostnaderna reduceras under tillverkningen samtidigt som sugeffekten kan hållas hög. En lång slang ställer nämligen högre krav på motoreffekt för att upptagningsförmågan vid munstycket ska bli lika bra som hos motsvarande dammsugare med kortare slangvidd.

Egenskaper hos högklassiga dammsugarslangar

Ytterligare egenskaper hos en bra dammsugarslang kan listas enligt nedan:

  • Slangen bör vara av hög kvalitet. En gummislang av budgetvariant tenderar nämligen att få sprickor och hål efter några år. Även små, knappt synliga sprickor i vecken försämrar upptagningsförmågan avsevärt. Slangarna hos centraldammsugare brukar hålla betydligt högre kvalitet än hos motsvarande standarddammsugare.
  • Fördelen med korta dammsugarslangar är – som tidigare påtalats – att sugeffekten kan hållas hög också med en förhållandevis svag elmotor. Tänk dock på att slangen måste generera en fullgod arbetsställning – man ska inte behöva dammsuga med böjd rygg eller på annat sätt göra avkall på ergonomin.
  • Dammsugarens slangfäste – alltså kopplingen mellan slang och munstycke – ska gå att rotera ett helt varv. På så sätt kan man komma åt hörn och andra svåråtkomliga ytor utan att vinkla slang och teleskoprör.

Varierande kvalitet på marknaden

Sprickor och hål i dammsugarslangen är den vanligaste orsaken till att slangen måste bytas ut med jämna mellanrum. I detaljhandeln återfinns en rad märkeslösa dammsugarslangar till vrakpriser – men dessa är inte alltid kompatibla med populära dammsugarmodeller. En vanlig nackdel hos billiga dammsugarslangar är att diametern är för smal; något som i sin tur har negativ effekt på uppsugningsförmågan.

Välj en dammsugarslang i hög kvalitet och rätt längd.