Bordsdammsugaren – lyxig men opraktisk

Sponsrade länkar

Ett hem rikt på elektroniskt lull-ull inbjuder till imponerande blickar och komplimanger från besökarna. Den praktiska nyttan hos hushållselektroniken kommer däremot sällan på tal.

Termen bordsdammsugare är enligt många en smått förnedrande synonym till portabla handdammsugare, då den antyder att de enbart duger till att suga upp damm från bord, bänkskivor och liknande ytor. Denna fördom motsvarar tyvärr också sanningen; en bordsdammsugare kan aldrig ersätta en vanlig hushållsmodell med sladd. Däremot är den utmärkt för lägenhetsboende, som ibland behöver suga upp mindre mängder smuts t.ex. nattetid, då det ter sig både olämpligt och otympligt att plocka fram hushållsdammsugaren. I övrigt är bordsdammsugaren tyvärr – som mycket annat en opraktisk statuspryl som används för skrytändamål snarare än effektiv rengöring.

Viktiga egenskaper hos borddammsugare

Eftersom bordsdammsugarna är laddningsbara, är det av största vikt att laddaren består av ett ställ i vilket dammsugaren enkelt placeras efter att den använts. Somliga bordsdammsugare är försedda med ställ, medan andra enbart har en sladd som kopplas in i dammsugaren. Den senare varianten inbjuder inte sällan till vårdslös hantering, då dammsugaren vanligen kastas slarvigt åt sidan efter att sladden kopplats in. Som i den övriga dammsugarvärlden gäller följande egenskaper för bordsdammsugare:

  • Motoreffekten (nära kopplad till batteriets styrka) är inte ensamt avgörande för den reella upptagningsförmågan av sand, smuts och damm. Munstyckets utformning och ergonomi är en minst lika viktig parameter.
  • Bordsdammsugare kan ha långa och korta skaft. En del modeller är särskilt utformade för att ta lite plats i anspråk.
  • Vikten avgör priset (precis som för t.ex. motorsågar) – ju lättare dammsugare, desto mer får man betala.

Merparten bordsdammsugare har en behållare av hårdplast och saknar dammsugarpåse. Det finns även modeller som förmår absorbera väta och fukt utan att ta skada.

Bordsdammsugare är i tillverkarnas ögon en nedsättande term.