Grovdammsugare

Sponsrade länkar

En grovdammsugare klarar av att suga upp alltifrån slipdamm och tapetrester till moddvatten. Nackdelarna med denna dammsugartyp är att reservdelar är svåråtkomliga och att sugförmågan ofta är mycket undermålig.

Bra grovdammsugare
Robust grovdammsugare väl lämpad för byggarbetsplatser.

Bosch, AEG och Kärcher tillhandahåller en rad bra grovdammsugare i det för denna dammsugartyp genomsnittliga prissegmentet (ca 1500 kronor). Dammsugarna har – jämfört med standarddammsugare – en väl tilltagen slangdiameter, en behållare som samlar upp smutsen samt ett ibland helt obefintligt utbud av reservdelar (man får således räkna med att rengöra filtret ofta för att förlänga livslängden). Den som frestas att satsa på en dyrare grovdammsugare bör ta detta i beaktande; det kan vara betydligt säkrare att köpa en billig variant för ett par hundralappar i butiker som ÖB, Jula eller Clas Ohlsson.

Kännetecken för grovdammsugare

Den som införskaffar en grovdammsugare bör – förutom ovanstående – tänka på följande nackdelar:

  • Jämfört med hushållsdammsugare är dammfiltreringen ljusår sämre hos samtliga grovdammsugare på marknaden; ett faktum som kanske saknar betydelse med tanke på att dammsugarna används på byggarbetsplatser och utomhus. Tänk dock på att dammsugare med riktigt dålig dammfiltrering inte kan användas för att suga upp aska – askan förvandlas nämligen till små partiklar som sprids runt i närområdet med en obehaglig lukt som följd.
  • Ljudnivån är konstant hög (det saknas dessutom ofta justeringsmöjligheter för sugkraften).
  • Dammsugarna saknar autostart, vilket förvisso är ett mindre problem.
  • Grovdammsugare har i regel ett mycket sämre andrahandsvärde än vanliga dammsugare; något att tänka på för den som planerar att sälja vidare en grovdammsugare, som köpts för tillfälliga husrenoveringar.

För tillfälliga renoveringar lönar det sig att antingen hyra en maskin eller att satsa på en billig grovdammsugare från någon av de lågpriskedjor som nämns ovan. En dylik lågprisdammsugare kostar i bästa fall bara ett par hundralappar.

Tillgången på reservdelar till grovdammsugare är ofta helt obefintlig.