Dammsugarpåsar

Sponsrade länkar

Huruvida man köper originalpåsar eller kopior spelar sällan någon roll för dammsugarens sugeffekt. Tänk dock på att en och samma påse kan variera stort i pris mellan olika detaljhandlare.

Dammsugarpåse av papper
Dammsugarpåse tillverkad av papper. Valet av dammsugarpåse har generellt sett ingen påverkan på sugeffekten – denna påstyp brukar dock klassas som miljövänlig.

Dammsugarpåsar kan antingen köpas i form av originalpåsar eller kopior. På nätet finns otaliga resurser som säljer kopior. Till kopiorna räknas även s.k. universalpåsar, som klipps till med sax för att passa respektive dammsugarmodell. Hur bra dammsugaren suger upp smuts beror emellertid i mycket låg grad på vilken påse man använder; satsa således på en bra dammsugare och spara istället pengar genom att köpa billiga dammsugarpåsar. Tänk även på följande:

  • Sugeffekten påverkas sällan av om dammsugarpåsen är full, halvfull eller tom.
  • Påsarnas storlek spelar sällan någon roll; i de flesta fall är det dammsugarens ytmått som sätter gränserna för hur mycket smuts påsen förmår ackumulera.
  • En del märkestillverkare – däribland Electrolux – har samma påsmodell för samtliga dammsugare, medan andra tillverkare har olika påsar i olika dammsugarmodeller. Den som har en gammal och/eller ovanlig modell kan tvingas förlita sig till de s.k. universalpåsarna, som kräver lite extra arbete i form av att de måste anpassas till dammsugarens påshållaranordning. Men i gengäld är de billiga i inköp.
Dammsugarpåse i dammsugare
Enkel dammsugare med klassisk dammsugarpåse av papperstyp.

Stora vinstmarginaler för detaljhandlarna

Som konsument kan det löna sig att leta efter billiga dammsugarpåsar på nätet, alternativt jämföra priserna mellan olika detaljister. En och samma dammsugarpåse kan nämligen variera uppemot hundra procent i pris mellan två till synes likvärdiga butiker. Följaktligen utnyttjar butikerna kundernas okunskap om riktpriserna för att tjäna en extra hacka; ett fult trick som för övrigt gäller en rad udda produktkategorier utöver dammsugarpåsar.

Varken påsens storlek eller pris påverkar dammupptagningen nämnvärt.