Billiga dammsugare

Sponsrade länkar

Billiga dammsugare håller måttet, såvida man undviker de riktiga lågprisexemplaren för ett par hundralappar. För en femhundring kan man få en dammsugare med bra dammupptagning.

Billiga dammsugare i butik
Undvik de riktigt billiga, märkeslösa dammsugarna. Dessa är ofta kinatillverkade, utrustade med dåligt utformade munstycken och saknar reparationsmöjligheter.

Numera kan man räkna med att få mycket dammsugare för pengarna, åtminstone under förutsättning att man är villig att satsa en dryg femhundralapp på sitt dammsugarköp. För nämnda peng kan man inhandla de billigaste dammsugarna från kvalitetstillverkare som Electrolux och Bosch. Däremot har en ny generation av billiga, kinatillverkade dammsugare – under senare år – fått fotfäste på den svenska marknaden. Dessa kännetecknas av ett mycket lågt pris (mellan 200 och 500 kronor), hög ljudnivå, billiga munstycken och en obefintlig tillgång på reservdelar. En av fördelarna med att köpa en kvalitetsdammsugare från t.ex. Electrolux är att tillgången på påsar kommer att bestå under lång tid.

Priset korrelerar med produktkvalitet

Billig dammsugare
Billig kinatillverkad dammsugarmodell. Notera särskilt hur tillverkaren låtit spara in på rörlängden.

I fråga om dammsugare är tyvärr priset helt avgörande för kvaliteten. Bland billiga dammsugare får man räkna med att ljudnivån är högre, dammupptagningsförmågan lägre och munstyckena sämre i den bemärkelsen att de saknar hjul. Det senare ökar friktionen mellan golvet och munstycket, vilket innebär risk för rispor på ömtåliga laminat- och parkettgolv.

Luftflödet har betydelse

Tänk även på att luftflödet har betydelse för hur bra dammupptagningsförmågan i praktiken ter sig. En tät dammsugare, med bra luftflöde, kan leverera en fullt godtagbar dammupptagningsförmåga med förhållandevis låg motoreffekt. Billiga dammsugare är sällan konstruerade för att minimera energiåtgången tack vare täta luftkanaler; det är betydligt lättare att öka motoreffekten och istället räkna med ett visst svinn (tillika energibortfall) i luftflödet.

Undvik att köpa de allra billigaste, kinatillverkade dammsugarna.