Bildammsugare

Sponsrade länkar

Bilägare efterfrågar inte sällan dammsugare, som kan drivas med bilens elsystem på 12 volt. Dessa dammsugare är små och kan förvaras permanent i bilen – men se till att köpa en modell som suger bra.

Grovdammsugare för bil
Bästa städresultat i bilen uppnås med hjälp av en bra grovdammsugare.

Kedjor som specialiserat sig på biltillbehör – med Biltema och även Jula i spetsen – säljer en rad dammsugare som kan drivas med bilens cigarettändaruttag som enda strömkälla. Dessa dammsugare har i regel en enkel konstruktion; en motor driver en fläkt, som i sin tur suger upp luften. Skräpet samlas i en minimal behållare, som måste tömmas regelbundet. Ett enkelt motorfilter hindrar skräpet från att ta sig vidare in i motorn. Dammsugarens sugeffekt beror mycket på i vilken kondition bilbatteriet befinner sig. Tänk även på följande:

  • Köp en bildammsugare med rejäl sladdlängd ifall du vill komma åt att dammsuga i bakluckan (gäller inte bilar med separat eluttag i bagageutrymmet).
  • Bildammsugarna kan allt som oftast suga upp sand, damm och torr lera. Däremot klarar de sällan av stenar; ett faktum som förargar då småsten som används vid halkbekämpning tillhör den måhända vanligaste smutstypen i personbilar.
  • Bildammsugare har högre ljudnivå än vanliga hushållsdammsugare.
  • Priserna varierar mellan 200 och 1500 kronor. Biltemas dammsugare kan placeras i det lägsta prissegmentet.
Biltvätt med dammsugare
Automatiska tvättanläggningar, som denna amerikanska biltvätt, brukar tillhandahålla specialtillverkade bildammsugare med hög sugeffekt.

Rengör med grovdammsugare eller handdammsugare

Dammsugning av bil
Man som rengör bilen med vanlig hushållsdammsugare; för denna typ av dammsugning krävs dock tillgång till det fasta elnätet.

Handdammsugare eller grovdammsugare (de senare kan även suga upp våta smutsrester) är att föredra framför de traditionella bildammsugarna. Nackdelen med dessa modeller består emellertid i det faktum att de inte kan förvaras permanent i bilen. Handdammsugare måste laddas, medan grovdammsugare dels är stora och klumpiga, dels måste kopplas in i det fasta elnätet.

Bildammsugare som kopplas till cigarettuttaget kan förvaras permanent i bilen.